
NOTICE TO ALL USMS MEMBERS FROM THE USMS RULES COMMITTEE 
 

BREASTSTROKE 

 

USA Swimming has issued an updated interpretation of the initiation of the breaststroke 

arm pull to conform to the FINA interpretation (see box below).  USMS Swimming 

Rules: Part 1 of the USMS Rule Book are based in part upon article 101, “Individual 

Strokes and Relays”, of the USA Swimming Technical Rules which includes the 

breaststroke rule.  The updated interpretation will apply to USMS competition 

(USMS article 101.2.3).  See the following text published by Dan McAllen, Chair of the 

USA Swimming Rules & Regulations Committee, March 14, 2012: 

 

Text from USA Swimming: 
“On March 7, 2012, FINA issued an interpretation of the breaststroke rule covering the 

initiation of the arm pull. Obviously, this interpretation also applies to correctly judging 

the timing of the single butterfly kick which may follow initiation of the arm pull. 

 

BREASTSTROKE INTERPRETATION 

 

SW 7.1 After the start and after each turn, the swimmer may take one arm stroke 

completely back to the legs during which the swimmer may be submerged. A single 

butterfly kick is permitted during the first arm stroke, followed by a breaststroke kick. 

 

Interpretation 

The first arm stroke begins with the separation of the hands. 

 

SW 7.2 From the beginning of the first arm stroke after the start and after each turn, the 

body shall be on the breast. It is not permitted to roll onto the back at any time. From the 

start and throughout the race the stroke cycle must be one arm stroke and one leg kick in 

that order. All movements of the arms shall be simultaneous and on the same horizontal 

plane without alternating movement. 

 

Interpretation 

A pause after the separation of the hands is not a violation of the rule. 

 

 
 1. This interpretation is substituted for breaststroke interpretations issued on December 8, 
2008 and April 14, which are hereby expressly revoked.  
2. This interpretation requires “observable separation” to initiate the arm pull. No other 

action will initiate the arm pull.  

3. This interpretation requires additional separation if the swimmer starts or leaves the 

wall after a turn with the hands already separated.”  

Here ends the text from USA Swimming. 

 

Note that the rules quoted in the box are FINA rules. The corresponding USMS rules are 

101.2.3 and 101.2.2 respectively. The previous interpretation (any lateral or downward 



movement of the hands or arms was the initiation of the first arm pull) is no longer in 

effect and now requires observable separation of the hands to initiate the first arm pull.  

 

For any questions about the interpretation of the initiation of the first arm pull contact: 

Kathy Casey, Chair 

USMS Rules Committee 

rules@usms.org  

 

 


